Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η συμβολή του Πράσινου Ινστιτούτου στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των Ρομά

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου τού κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8η Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την διεθνή κοινότητα.

της Μαρκέλας Βαλσάμη 
Κοινωνικός Λειτουργός - Ανάδοχος
 
Από τα παλιά Ασιατικά φύλα που μέσα στους αιώνες προωθούμενα βαθμιαία προς την Ανατολή και εισέβαλαν στον Ευρωπαϊκό χώρο προκαλώντας αναστατώσεις και καταστροφές, οι Τσιγγάνοι ήταν οι μοναδικοί που εμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν ειρηνικά σε όλες τις χώρες της Δύσης, διεκδικώντας σήμερα με την απίστευτη έκταση της διασπορά τους, τον τίτλο ενός παγκόσμιου λαού. Ωστόσο οι ειρηνικοί αυτοί εισβολείς είναι παράλληλα και ο μόνος λαός που όχι μόνο έχει υποστεί τη δίωξη ως τον υπέρτατο βαθμό της φυσικής εξόντωσης και της εθνοκτονίας, αλλά και γνώρισε σε τέτοια έκταση και διάρκεια τις πιο ακραίες μορφές της προκατάληψης, της αδικίας, της απόρριψης και της περιθωριοποίησης. Ένα μεγάλο κοινωνικό χάσμα δημιουργήθηκε από πολύ νωρίς ανάμεσα στους τσιγγάνους και στους μη τσιγγάνους. Ακόμη μεγαλύτερο όμως ήταν το χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια για τους τσιγγάνους και στην αντίληψη που οι μη τσιγγάνοι είχαν γι αυτούς, βασισμένο στην προκατάληψη και στην άγνοια.
Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου τού κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8η Απριλίου και έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την διεθνή κοινότητα.
Οι Τσιγγάνοι είναι ένα ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φορτίο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώση στα μέρη που ζουν.  Με κύριο γνώμονα   την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, το Πράσινο Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά στην πράξη: «Πράσινη Πολιτεία-Τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά της Δυτικής Αττικής». Χαρακτηριστικό είναι πως εξαιτίας αιώνων εκτεθειμένοι σε πιέσεις και απαγορεύσεις αποτέλεσαν μόνιμο στόχο της επιθετικότητας της κάθε εξουσίας και έτσι αναγκάστηκαν να αναπτύξουν εκπληκτικές στρατηγικές επιβίωσης  και αντίσταση σε ό,τι απειλούσε τη συνοχή και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.  Οι σύγχρονοι Ρομά της πατρίδας μας έχουν αναπτύξει δεξιότητες μοναδικές σε τομείς όπως το περιβάλλον με τη συλλογή αποβλήτων, ιδίως μετάλλων, για να αποκομίσουν έτσι ένα μικρό ευκαιριακό εισόδημα. Μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων έχουν συλλεγεί εδώ και χρόνια από τους Ρομά. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι οι χωματερές απαλλάσσονται από ένα τμήμα αποβλήτων και ένα ρεύμα υλικών και ενέργειας, ξαναμπαίνει πάλι στην οικονομία. Η κοινωνία και η πολιτεία δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την μεγάλη άτυπη αυτή συμβολή των Ρομά υπέρ του περιβάλλοντος.
Η συλλογή όμως των υλικών από τους Ρομά γίνεται με τρόπο που εγκυμονεί κινδύνους πρωτίστως για την υγεία των ιδίων, αλλά και για την δημόσια υγεία και για το περιβάλλον (καύση καλωδίων για να βγει ο χαλκός κλπ.). Παράλληλα δεν αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό, ο όγκος των υλικών που συλλέγονται, αφού ποτέ κανείς δεν ενημέρωσε και δεν εκπαίδευσε τους Ρομά για αυτό

Στόχος της εν λόγω εγκεκριμένης Πράξης είναι η ενεργοποίηση, η κατάρτιση, η προώθηση στην αγορά εργασίας, η κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες – RΟΜ (Ελλήνων Τσιγγάνων), που διαβιούν στη γεωγραφική περιοχή της Αττικής (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών κλπ.), μέσω ενός ευρύτατου πλέγματος δράσεων που παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη, προς το σκοπό ίδρυσης από τους ωφελούμενους Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων του Ν. 4019/2011 ή/και εμπορικών επιχειρήσεων στον κλάδο των πράσινων επαγγελμάτων του δευτερογενούς τομέα / τοποθέτησης σε επιχειρήσεις της περιοχής.
Αντικείμενο της Παρέμβασης είναι η ενεργοποίηση και η κινητοποίηση των τοπικών Φορέων, με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για άνεργα μέλη της Ομάδας Στόχου, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιοχής Παρέμβασης.
Με καταρτισμένη ομάδα από τους φορείς που συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη  οι απαραίτητες  Υπηρεσίες-Δράσεις  που θα προσφερθούν και θα χρησιμοποιηθούν  προκειμένου να φθάσουμε στον επιθυμητό στόχο έχουν ωςεξής:
·  Δικτύωση με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις
·  Κατάρτιση σε πράσινα επαγγέλματα στο Δευτερογενή Τομέα
·  Γενική Συμβουλευτική
·  Νομική Συμβουλευτική
·  Ψυχοκοινωνική Στήριξη
·  Επαγγελματική Συμβουλευτική
·  Συμβουλευτική Επιχειρηματικότητας
·  Πληροφόρηση-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση κ.α.
 Η  συμπλοκή μας ως Πράσινο Ινστιτούτο, περιέχει τα παραπάνω και επικεντρώνεται κυρίως στο  εξής έργο:
·  Δημιουργία και λειτουργία ενός μόνιμου σταθμού στήριξης φορέων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης
·  Συμβουλευτική προς τους εργοδότες που θα προσλάβουν ΡΟΜΑ
·  Υποστήριξη μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ρομά των 20 ατόμων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Α.Σ. «Πράσινη Πολιτεία: Τοπική πρωτοβουλία απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των Ρομά Δυτικής Αττικής» Μ. Αλεξάνδρου 121, 12351 Αγ. Βαρβάρα. Τηλ. 2105624719, 2103617590, 6947610960 Fax 210-5624719 E-mail: poserhellas@gmail.com
ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Πλατεία Ελευθερίας 14
10553 Αθήνα
Τηλ. (+30) 210 3242861, Fax: (+30) 210 3834390
Δείτε επίσης:
§             Πληροφοριακό Δελτίο
Newsletter Τεύχος 1ο

«Πράσινη Πολιτεία» για τους Ρομά
Θέσεις εργασίας σε δυναμικές επιχειρήσεις, αλλά και ευκαιρίες ίδρυσης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων προσφέρουν εννέα φορείς σε 100 Ελληνες Τσιγγάνους (Ρομά) που μένουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ιδρύσουν και εμπορικές επιχειρήσεις στον κλάδο των πράσινων επαγγελμάτων του δευτερογενούς τομέα, ενώ η δραστηριότητα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας αφορά την ανάπτυξη διαδικασιών ανακύκλωσης και προβλέπει την ίδρυση ειδικά διαμορφωμένων «Πράσινων Σταθμών» όπου θα συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα υλικά (μεταλλικά υλικά, καλώδια κλπ.), για να μεταφέρονται στη συνέχεια σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ή απευθείας στη βιομηχανία.




Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...