Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επτά τροφές που κάνουν κακό στα δόντια

Μέχρι στιγμής, όλοι γνωρίζουμε πως η διαδικασία για τη διατήρηση μίας υγιούς οδοντοστοιχίας είναι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος. Αυτό που ενδέχεται να μην γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, που αποτελούν…
ορκισμένους εχθρούς των δοντιών μας. Δείτε παρακάτω έπειτα από ποια γεύματα θα πρέπει επειγόντως να βουρτσίζετε τα δόντια σας, προκειμένου να διατηρήσετε μία λευκή και υγιή οδοντοστοιχία.
Αποξηραμένα φρούτα
 
Τα αποξηραμένα φρούτα κολλάνε στα δόντια, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκαντικά. Αυτό σημαίνει πως, όχι μόνο κολλάνε στα δόντια, αλλά η ζάχαρη τρέφει τα βακτηρίδια του στόματος, που με τη σειρά τους προκαλούν οδοντική διάβρωση.

Ζαχαρώδη ποτά
 
Τα ζαχαρώδη ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή τα energy drinks, είναι ιδιαιτέρως βλαβερά για τα δόντια, ειδικά όταν πίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των οξέων που περιέχουν. Καλό είναι να πίνετε ζαχαρώδη ποτά μονομιάς, ή συνοδεύοντας το φαγητό σας.

Ζαχαρωτά
 
Για τους ίδιους λόγους με τα ζαχαρώδη ποτά, τα ζαχαρωτά αποτελούν εχθρό των δοντιών σας, λόγω της συσσωρευμένης ζάχαρης που περιέχουν. Επίσης, κομματάκια που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, με αποτέλεσμα να λιώνουν ύστερα από πολύ ώρα, τρέφοντας τα βακτηρίδια του στόματός σας.

Αλκοόλ
 
Το αλκοόλ είναι επιβλαβές για τη στοματική σας υγεία, κυρίως λόγω του ότι μειώνει την παραγωγή σάλιου. Επίσης, το αλκοόλ διαβρώνει τους ιστούς των ούλων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μολύνσεις.

Εσπεριδοειδή
 
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, όπως το λεμόνι, ενισχύουν τη φθορά της οδοντοστοιχίας, ειδικά όταν καταναλώνονται μόνες τους. Οι τροφές αυτές, ωστόσο, δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια σας, εφόσον τα ξεπλένετε με λίγο νερό αμέσως μετά την κατανάλωσή τους.

Τροφές με άμυλο
 
Οι τροφές με άμυλο, όπως τα πατατάκια ή το ψωμί, σκαλώνουν ανάμεσα στα δόντια εύκολα, με αποτέλεσμα να ταΐζουν τα βακτηρίδια που ευθύνονται για την πρόκληση της πλάκας.

Καφές
 
Τα ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, όχι μόνο λεκιάζουν τα δόντια, αλλά τα κάνουν να κολλάνε, κάτι που σημαίνει πως ακόμα περισσότερο φαγητό μπορεί να «γραπωθεί» από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...