Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ψευδοροφές (ορυκτής ίνας)

Οροφή ονομάζετε η οριζόντια επιφάνεια που καθορίζει εσωτερικά έναν χώρο που ορίζετε σαν το ανώτερο μέρος μιας εσωτερικής οικοδομικής κατασκευής.

Ψευδοροφή : ονομάζετε η οριζόντια επιφάνεια που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο εσωτερικό αυτής ( κοινός επισκεψιμη οροφή ) ώστε να έχουμε τον απόλυτο & άμεσο έλεγχο στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που έχουμε τοποθετημένο στον άνω κενό χώρο μεταξύ αυτής & της υπάρχουσας οικοδομικής κατασκευής ( κοινός οροφή - σκέπη - νταβάνι κλπ ) & χωρίς μερεμέτια.


Συνήθως έχει απόσταση από την άνω σταθερή κατασκευή από 15 cm & άνω . Είναι δε ένας γρήγορος & οικονομικός τρόπος , αισθητικής & λειτουργικής αναβάθμισης - βελτίωσης του χώρου μας . Διατίθεται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων - σχεδίων - υλικών , συνήθως δε χωρίς την ανάγκη επισκευών η συχνής αντικατάστασης.

Μας παρέχει :

α /υψηλή ακουστική

β /ηχομόνωση - ηχοαπορροφηση

γ /αισθητική - αντιμικροβιακη προστασία

δ /αντοχή στην φωτιά

ε /οικολογική πιστοποίηση

στ /προστασία από υψηλά ποσοστά υγρασίας .

Κάνοντας την σωστή επιλογή είδους ψευδοροφής :

Η σωστή επιλογή είδους ψευδοροφής αλλά & υλικών αυτής, εξαρτάται από τα εξής κριτήρια :

α/ Λειτουργικό - Ποιο το είδος χρήσης της κατασκευής μας & οι μελλοντικές χρήσεις αυτής

β/ Τεχνικής φύσης - Να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες προδιαγραφές

γ/ Αισθητικά - με ποιο είδος μπορεί να επιτευχθεί αυτή χωρίς να χαλάσει την αρμόνια της επιλογής σας .

Τις ψευδοροφές τις συναντάμε συνήθως σε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, χώρους μαζικής συνεστίασης - αναψυχής, γραφεία, εμπορικά καταστήματα, επαγγελματικές - οικιακές κουζίνες, κοινόχρηστες τουαλέτες αλλά & σε οικιακά μπάνια (σε μικρή κλίμακα) σε συνδυασμό με σχέδια γυψοσανίδας .

Στην αγορά συναντάμε πολλά είδη ψευδοροφών , ικανές να καλύψουν κάθε είδος ανάγκης μας , αλλά & οικονομικής ευχέρειας . Συμβουλή μου πάντως είναι πάντα να παίρνετε την γνώμη ενός ειδικού (βλέπε μηχανικό -διακοσμητή - αρχιτέκτονα) & όχι του κάθε τυχάρπαστου πωλητή που θα θέλει να σας πουλήσει τα είδη που έχει .

Είδη ψευδοροφών :

α/ Οροφές ορυκτής ίνας . Κατασκευασμένες από ορυκτοβάμβακα - υαλοβάμβακα - πετροβάμβακα & προσμικτα . Σύνηθες υλικά στις περισσότερες κατασκευές . Τις συναντάμε σε διαστάσεις 60 x 60 cm (σπανίως δε, σε διαστάσεις 60 x 120 cm). Υπάρχουν σε πληθώρα σχεδίων, χρωμάτων .

Τα συνήθεις πάχυτα αυτών είναι 15 mm , 20 mm & 40 mm .

δειγμα ορυκτης ινας

Προσωπική συμβουλή είναι να διαλέγετε πάντα τα μεγαλύτερα πάχυτα.

β/ Οροφές κασέτας Tiles . Πλάκες οροφής από γυψοσανίδα με επικάλυψη από βινυλικη ταπετσαρία βιομηχανικής χρήσης , για χώρους όπου υπάρχει η ανάγκη μεγάλης αντοχής στην υγρασία & η συχνή καθαριότητα αυτών .

Οι σύνηθες διαστάσεις που μπορούμε να την βρούμε διαθέσιμη στην αγορά είναι : (60 x 60 cm & 60 x 120 cm).

To δε πάχος αυτών είναι :

τα 9.5 mm , τα 12.5 mm & τα 15 mm .

Οι δε τύποι είναι τρεις ( 3 ) :

Στάνταρντ , ανθυγρες & πυραντοχες .

δειγμα οροφης Tiles

Όσο για την ποικιλία των χρωμάτων , έχουμε την δυνατότητα να διαλέξουμε μέσα από μια τεράστια παλέτα αυτών .

γ/ Μεταλλικές ψευδοροφές : Σε αυτή την κατηγορία συνήθως συναντάμε λωρίδες αλουμινίου η πλάκες οροφής από γαλβανισμένο παφυλα . Ποιο σπάνια δε συναντάμε & ανοικτής σχεδίασης οροφές τύπου καρέ ( βλέπε σταθμούς μετρό Αθηνών & τράπεζες , κατασκευής μεταξύ 1980 - 1990 ) . Η χρήση αυτής της κατηγορίας ψευδοροφών συνήθως γίνετε σε χώρους με σκληρή χρήση η χρησιμοποιούνται για να καλύψουν εξωτερικούς χώρους .

οροφες μεταλλικης πλακας & πλαισιου


δ/ Οροφές ειδικού τύπου & υλικών : Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε πλάκες οροφής από συμπιεσμένη μάζα ξυλοπολτού με την μια επιφάνεια τους (την εμφανή συνήθως), να είναι επενδυμένη με φλούδα (καπλαμά) πολύτιμων ξύλων (βλέπε ρίζες τριανταφυλλιάς, μαόνι, έβενος κλπ) .

ψευδοροφη απο πλακα ξυλου

Πλάκες από πλεξιγκλάς, τζάμι, φυσητό κρύσταλλο & ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους & η αισθητική φαντασία του εκάστοτε διακοσμητή .
οροφες απο κρυσταλλο & πλεξιγκλας


Συνήθως αυτού του τύπου ψευδοροφές έχουν μικρή κλίμακα χρήσης, λόγο του πολύ υψηλού κόστους των πλακών .

ε/ Ελαστική οροφή : Τα τελευταία χρόνια , έχει κάνει την εμφάνιση της στην αγορά, ένας νέος τύπος ψευδοροφής, η λεγόμενη ελαστική οροφή. Είναι πολύ υψηλής αισθητικής & προδιαγραφών. Το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε περίπτωση που είναι η επιλογή μας, είναι σε πολύ υψηλά στάνταρντ. Αν είχαμε διαβαθμίσεις στις ψευδοροφές, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι στο υψηλότερο βάθρο. Μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ιδιαίτερα πολύπλοκα σχέδια στον χώρο μας, χωρίς όμως να έχουμε την ανάγκη πολλών συνεργείων, καθώς & την δυνατότητα πολύπλοκων χρωματισμών - σχεδίων τυπωμένων επάνω της. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην υγρασία (ουσιαστικά είναι μη υδατοπερατη) .

ελαστικες οροφες


ΠΡΟΣΟΧΗ :

Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση των ψευδοροφων είναι η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων. Έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, να βάζουν φωτιστικά σώματα τύπου κασέτας, που όμως είναι για κατασκευές οροφών γυψοσανίδας. Η διαφορά τους είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά δεν επιτρέπουν στους σκελετούς της ψευδοροφής να κουμπώσουν σωστά, με αποτέλεσμα η κατασκευή μας να είναι σε θέση με το παραμικρό πρόβλημα να πέσει .

Οπότε πάρα πολύ προσοχή κατά την επιλογή σας .

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ κατά την κατασκευή της ψευδοροφής σας, είναι ο τρόπος στήριξης & τα υλικά. Δεν θα δεχτείτε από κανέναν, να σας κάνει ανάρτηση της οροφής σας με σύρμα δετικό (κοινώς κοτετσοσυρμα) & θα απαιτήσετε τα βύσματα πακτώσεως (ουπατ) να είναι μεταλλικά, ειδικά για ανάρτηση ψευδοροφών. Η δε ανάρτηση της ψευδοροφής σας να γίνετε πάντα με μεταλλικές αντηρίδες & πεταλούδες ρυθμίσεως. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση είναι να σας αναρτήσουν με ξεχωριστές αναρτήσεις τα φωτιστικά σώματα. & ΦΥΣΙΚΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ 15 cm.

Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει στο να κάνετε σωστή επιλογή ψευδοροφής (ανάλογα τις ανάγκες σας).

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας & καλές κατασκευές .

Σε περίπτωση που θέλετε κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις στείλατε email στην διεύθυνση :
AV_ar-T-chitecture@hotmail.com

Με εκτιμηση : Αθανασιος Βλασσης
Τηλέφωνο:+1 698.302.6022
Ιστότοπος http://www.buildnet.gr

Facebook: https://www.facebook.com/AV.ar.T.chitecture

av-ar-t-chitecture.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...